De unieke METHODE Kees Tempel in de praktijk van Tennisarm.nl is het resultaat van meer dan 30 jaar ervaring!
Ik behandel mensen met uiteenlopende klachten aan het bewegingsapparaat. Met name de succesvolle behandeling van epicondylitis lateralis en epicondylitis medialis (in de volksmond: een tennisarm, golfarm of paddelblessure) spreken tot de verbeelding. Mijn methode is allereerst geschoeid op de inzichten van James Cyriax (Londen 1904-1985), ook wel ‘de Einstein van de orthopedische geneeskunde’ genoemd. Door jarenlange studies, o.a. Bewegingswetenschappen, Eutonie, de methode Dani Bois en een grote interesse en carrière in de sport ontwikkelde Kees Tempel deze unieke methode.
Regelmatig krijg ik de vraag van andere therapeuten om hen wegwijs te maken in, wat zij noemen de “METHODE Kees Tempel”. Belangrijk is het misschien wel om meteen op te merken dat ik met mijn manier van werken ook een scala van andere blessures behandel, waarbij ik altijd vanuit dezelfde grondhouding en principes werk.
Geen trucje
Het is niet een “trucje” dat ik toepas, integendeel, een zorgvuldig observeren en palperen is het startpunt van mijn behandelingen.
Op het moment dat de patiënt de behandelruimte binnenkomt, bekijk ik zijn manier van bewegen en staan. De manier waarop hij zich uitdrukt en zijn algemene lichaamstonus. Hoe vreemd dat misschien ook lijkt, ik beluister de klank van zijn stem, beschouw de gezichtsuitdrukking en zijn algehele lichaamshouding en voel naar de spanning van spieren, pezen en huid. Deze observatie is nauwgezet maar in een oogwenk gebeurd.
In de ca. 15 minuten durende behandeling zorg ik door middel van manuele technieken dat de verklevingen, ontstaan door littekenweefsel worden opgeheven. Door deze manipulatie komt de doorbloeding goed opgang, nodig om het ontstoken weefsel te voorzien van zuurstof en bouwstoffen. Dit zorgt weer voor snellere genezing.
Eutonie
Een goede en juiste observatie van de patiënt en zijn klachten is het begin van alle succesvolle therapeutische behandelingen. Het speciale van, als je het zo zou willen noemen “de METHODE Kees Tempel” is het invoelend vermogen dat ik als therapeut gebruik om juist te observeren. Deze vermogens ontwikkelde ik als gevolg van een studie eutonie. Eutonie betekent letterlijk “het harmoniseren van spanning”. Door deze studie heb ik mijn eigen lichaamsgevoel vergroot en kan ik vanuit mijn tastzin (en andere zintuigen) in contact komen met het lichaamsgevoel van een ander (bijvoorbeeld de patiënt)
Het contact dat ik op deze manier maak is niet verstandelijk maar vindt plaats op een dieper en niet beredeneerbaar niveau. De informatie die ik als therapeut op die manier ontvang, geeft me de mogelijkheid om me juister af te stemmen op de patiënt en een tonus overdracht tot stand te brengen.
Ook leer ik zo de patiënt zich beter af te stemmen op de lichamelijke belastingen die de blessure veroorzaakt hebben en geef ik hem adviezen hoe hij deze in de toekomst kan vermijden.
Geen symptoombehandeling, geef de natuur een kans!
Een belangrijk kenmerk van mijn behandelmethode is verder dat ik altijd een totaalbeeld van de patiënt en de oorzaken van zijn klachten probeer te krijgen. Het behandelen van alleen de pijnlijke plek is een slecht plan.
Een blessure heeft een oorzaak, vaak zelfs meerdere oorzaken. Als ik de oorzaak van de blessure kan oplossen, zorgt het lichaam zelf voor de genezing! En als ik de oorzaak niet oplos, komt de blessure bijna altijd terug. Daarom ben ik ook geen voorstander van de shockwave therapie en het geven van cortison injecties. Als ik een duidelijk beeld heb van het” Disharmonisch Patroon” kan ik pas aan de slag.
De oorzaken van de klachten oplossen, is mijn voornaamste doel.
Dat kunnen er meerdere tegelijk zijn. Een verkeerde techniek bij het werk, sporten, lopen of wat dan ook? Dat neem ik onder de loep en proberen we samen te corrigeren. Een te hoge algemene spierspanning? Ook die gaan we te lijf door oefeningen of adviezen om het op te lossen. Een verkeerd gebruik van de muis? (Dit kan bijdragen aan het ontwikkelen van een tennisarm). Ook hier heb ik muistechnieken in ontwikkeld om de spieren in de onderarm minder te belasten, technieken die ik de patiënt ter plekke aanleer en zorgen voor het genezen van de blessure.
Is er een blokkade in de nek of schouder?
Die lossen we op of ik geef adviezen voor het bezoek aan andere behandelaars. De behandelingen die ik doe zijn altijd manueel en vergen een goed ontwikkeld invoelend vermogen van mij als behandelaar.
Bijna geen enkele behandeling is hetzelfde.
Bij iedere behandeling krijgt de patiënt ook wat kleine oefeningen mee voor thuis, oefeningen die de behandeling zeer ondersteunen.
Sommige behandelingen zijn plezierig om te ondergaan, andere weer pijnlijk,afhankelijk van de aard van de blessure en van de algehele toestand van de patiënt.
Kort gezegd zijn alle behandelingen, oefeningen en adviezen er op gericht om de patiënt in balans te brengen en te houden! Als ik zie dat de behandeling van een patiënt buiten mijn competentie ligt dan geef ik hem advies voor een andersoortige behandeling bij een andere met name genoemde therapeut of arts.
Traditionele Chinese Geneeskunde
Mijn ontwikkeling als therapeut heeft vele facetten. Na mijn middelbare school heb ik eerst psychologie gestudeerd aan de vrije universiteit in Amsterdam. Ik kwam daar in o.a. aanraking met de klassieke Chinese filosofieën (Taoïsme, de filosofie van Yin en Yang, I Ching, Chi Gong, enz.) en heb me daar vanaf die tijd ook verder in verdiept en veel van mijn therapeutische inzichten zijn dan ook geïnspireerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Mijn hele leven heeft verder in het teken gestaan van de sport. Ik volgde aan het CIOS in Sittard een opleiding tot sportleraar en in België een opleiding in de Eutonie. Schaatsen, boksen , judo en kanoën heb ik als wedstrijdsporter op niveau beoefend.
Verder studeerde ik , ik werkte toen al als therapeut, aan de universiteit van Maastricht bewegingswetenschappen en was vijf jaar bondscoach bij de Nederlandse kanobond.
Nog steeds geef ik naast mijn therapeutisch werk bewegingsonderricht en verder verzorg ik opleidingen voor mensen die jiu jitsu leraar willen worden. Mijn studie en ervaringen in de sport zorgen ervoor dat ik als therapeut lijfelijk kan meevoelen hoe het lichaam functioneert, wat een blessure met je doet en wat het genezingsproces van je vraagt. Dat draagt zeker bij tot het succes dat ik als behandelaar heb.
Traditionele behandelingen
Een tennisarm en andere tendinitisklachten genezen doorgaans niet vanzelf. Het probleem zit immers in de pees en die wordt van nature nauwelijks doorbloed. Die doorbloeding is weer nodig om het ontstoken weefsel van bouwstoffen en zuurstof te voorzien. Kortom, het probleem is moeilijk te bestrijden. Althans ….. op de traditionele manier.
Komt u met uw tennisarm of een andere tendinitisklacht bij de huisarts, dan kan hij verschillende behandelingen voorstellen:
• Rust. Op korte termijn zal dat weinig helpen. Wel op langere termijn. Als u een jaar lang echt rust en uw arm zoveel mogelijk ontziet, is er waarschijnlijk wel blijvend effect. Niet echt een aantrekkelijke optie.
• IJs (cold packs). Vaak toegepast, maar het laat nauwelijks resultaat zien. Verwacht hier dan ook niet teveel van.
• Ontstekingsremmers. Ook dit is geen erg effectieve remedie. Zelfs met zware pillen wordt zelden een blijvend resultaat bereikt.
• Fysiotherapie. Via fricties, massage, ultrageluid, kracht- en coördinatie- oefeningen worden hoopgevende resultaten bereikt. Het nadeel is echter dat deze behandeling erg veel tijd en inspanning vraagt.
• Operatie. Misschien heeft u inderdaad baat bij een operatieve ingreep door een goede orthopeed. Maar dat betekent nogal wat. Waarschijnlijk probeert u liever eerst een andere behandeling uit.
• Injecties. Verbeteringen na injecties zijn vaak van korte duur. Bovendien is het niet zonder risico om u meer dan 3 keer te laten injecteren.
Heel verschillende behandelingen, maar ze hebben één ding gemeen: ze bestrijden het gevolg, de symptomen, maar niet de oorzaak.
Tennisarm.nl pakt de oorzaak aan, snel en effectief.
En dan verdwijnt de ontsteking vanzelf. Mét alle klachten!
Ik hoop dat ik u zo wat inzicht heb gegeven in mijn manier van werken.
Als er nog vragen zijn dan hoor ik dat graag!
Kees Tempel
Stel een vraag
Gebruik het onderstaande formulier om jouw vraag te stellen.